TVA-ul in Romania si Amazon

Amazon este platitor de TVA in tara in care isi are sediul. Nici nu ar putea fi altfel, dat fiind ca are vanzari de sute de milione. Deci noi ne raportam la el ca la o firma in toata regula. TVA-ul in Romania si Amazon sunt stabilite de legea europeana a interchange-ului economic.

TVA Amazon pentru Romania
TVA Amazon pentru Romania

Cine si cum poate beneficia de scutiriile de TVA la comenzile pe Amazon?

Sa clarificam imediat acest lucru:

  • Persoanele fizice neinregistarte pentru un cod TVA in Romania vor plati TVA in momentul achizitiei, Amazon-ului, in tara in care fac comanda.

 

  • Persoanele juridice care isi inregistreaza codul TVA pe site-ul Amazon vor plati pretul produselor fara TVA daca sunt inscrise la VIES. Cu TVA daca nu sunt inscrise.

 

Dacă sunteți un titular de TVA înregistrat într-un stat membru al Uniunii Europene – deci si in Romania – vă puteți înregistra numărul TVA la deschiderea unui cont în următoarele site-uri Amazon (dacă nu aveți deja un cont Amazon): Amazon.it, Amazon.es , Amazon.fr, Amazon.de și Amazon.co.uk.

Trimiterea acestor informații va permite Amazon-ului să utilizeze TVA-ul pe tara respectiva pentru a-l aplica în mod corespunzător.

Înainte sa introduceti numarul Dvs de TVA, trebuie să citiți cu atenție informațiile cuprinse în Acordul de utilizare a TVA-ului. Puteți să comunicati numărul Dvs deTVA, doar în cazul în care confirmați că ați citit și acceptat toate condițiile prevăzute în acord.

Nu puteți utiliza TVA-ul Dvs pentru achiziționarea următoarelor bunuri și servicii:

• Conținut digital, conținut Kindle, MP3-uri și alte produse digitale similare
• Certificate cadou
• Vânzare de către părți terțe, altele decât Amazon și filialele sale care vând bunuri sau furnizează servicii de pe site-ul Amazon și nu aderă la programul de servicii de calcul taxe ale Amazon-ului (TVA la articolele achiziționate de la furnizori terți). Pentru mai multe informații puteti accesa aceasta pagina de ajutor la ordinele din: Marketplace si facturare.

Daca esti o persoana juridica si comanda o efectuezi ca atare, atunci poti cumpara de pe Amazon fara TVA. Pentru mai multe informații privind tarifele applicate achizițiilor cu transport în interiorul Uniunii Europene, consultați pagina de ajutor TVA de pe Amazon

Unde inregistrezi numarul de TVA pe Amazon?

Pentru a înregistra înregistrarea numarul Dvs TVA, accesați pagina TVA.

Când introduci un număr de TVA pentru a cumpăra de pe Amazon sistemul determină in automat dacă și cat se percepe TVA pentru achizițiile pe care le vei face ca persona juridica si va emite o factură valabilă pentru sistemul fiscal din tara Dvs, în conformitate cu normele locale și / sau facturarea la nivel european.

Amazon aminteste ca este responsabilitatea Dvs in ceea ce priveste obligațiile de TVA din țara dumneavoastră și, eventual, în țara în care ați solicitat livrarea de bunuri achiziționate pe Amazon.

Aici situatiile sunt deasemeni doua:

  • sunteti platitor de TVA in Romania deci il veti plati in tara,
  • nu sunteti platitor de TVA in Romania. In acest caz pentru comenziile de pana la 10 mii de euro complesive pe an nu aveti obligatia de declaratie a comenziilor intracomunitare. Peste 10 mii de euro va trebui sa cereti un cod TVA special aplicabil doar in cazul achizitiilor intracomunitare si veti plati TVA in Romania. Pentru detalii adresati-va contabilului Dvs.

După validare numărului Dvs de Tva da catre Amazon, acesta modalitate poate fi folosita doar pentru a face achiziții legate de afacerea Dvs sau activitatea Dvs profesionala!

Solicitare facturii Amazon!

Sistemul de vânzări al Amazon-ului nu are optiunea de emitere a facturii in mod automat. Daca clientul nu este o persoana juridica posesor al unui numar TVA nu va putea sa imprimeze factura de pe site-ul Amazon.

Oricum, pentru a beneficia de garanția de la producător se poate utiliza doar chitanța de achiziție pentru comanda facuta.

Amazon ne spune ca, daca dorim factura, va trebui sa-l contactam după expedierea comenzii și în luna de expediere.

Va trebui să declarati datele dvs fiscale, metoda prin care ati platit si comanda pentru care solicitati factura.

De aceea, sfatul meu este sa salvati detaliile ordinului pe care-l faceti in faza de plasare a acestuia. Puteti gasi oricum detalii despre comanda si pe contul dvs Amazon intr-o faza ulteriora. Sau le gasiti pe e-mailul pe care Amazon vi-l trimite la plasarea comenzii.

Pentru Italia trimiteti un e-mail la aceasta adresa. Puneti ca si titlul la e-mail, „Solecito Fattura!”.

richiesta-fattura@amazon.it

Pentru Amazon Germania, Anglia, Franta sau Spania, email-ul la care veti cere factura il gasiti pe contul dvs la comenzile efectuate.

Dacă aveți îndoieli cu privire la datele asociate cu persoana care a facut comanda, proprietarul cardului, aceste informatii se pot deasemeni gasi pe Contul Meu de pe site-ul Amazon. De pe Contul meu e posbil sa gestionati metodele de plată; veți putea verifica numele și adresa asociate cărții de credit pe care o utilizați pentru efectuarea plății.

Important!

Factura va fi emisa doar pe numele si la adresa proprietarului metodei de plata, adica al cardului!

Rețineți că sistemul Amazon calculează în mod automat TVA-ul prin aplicarea corectă a TVA-ului din orice tara UE si acesta este inclus in pretul pe care l-ati platit la plasarea comenzii.

In e-mailul prin care solicitati factura, spuneti din nou faptul ca ati cumparat din Romania, nu se stie niciodata ce angajat distart va imprimeaza factura!

Dacă ați plasat o comandă pe Amazon și aveți domiciliul sau reședința în afara Uniunii Europene puteți solicita o rambursare a TVA-ului, urmând procedura descrisă la pagina Amazon care explica metoda de rambursare de taxe pentru articole destinate exportului în afara Uniunii Europene.

Cum calculeaza Amazon TVA-ul?

Amazon vinde toate produsele sale cu TVA-ul inclus in pret. TVA-ul aplicat de Amazon pentru vânzările catre clienții din UE care își au reședința în afara Italiei este conform TVA-ului aplicat in tara clientului respectiv, deci in cazul nostru Romania.

Practic, din pretul produsului pe care-l cumperi de pe Amazon Italia, Anglia, Franta sua Germania, poti sa deduci TVA-ul de 19%. Daca vrei sa afli exact cat este TVA-ul cuprins in pret, trebuie sa aplici formula: pret / 1,22. In Romania TVA-ul este de 19%, in Italia de exemplu este 22%.

În conformitate cu legislația actuală privind vânzarea la distanță, Amazon este obligat să perceapă TVA si acelor persoane care nu sunt direct impozabile cum ar fi persoanele fizice pentru bunurile expediate către țările din Uniunea Europeană.

Sumele afișate pentru articolele vândute de Amazon lângă „Preț” includ TVA. Prețul final poate să difere în funcție de cota TVA aplicabilă in tara din care se face comanda.

TVA specific pentru fiecare tara din UE.

Pentru comenzile expediate către alte țări din Uniunea Europeană, TVA-ul italian sau german, francez sau englez va fi eliminat si se va aplica TVA-ul țării de expediere in mod automat in timpul efectuarii comenzii pe Amazon.

Înainte de a confirma comanda dvs, veți putea vedea prețul final, inclusiv TVA-ul aplicabil si pretul transportului.

Taxele TVA vor fi afișate pe pagina de comanda rezumat, vor fi trimise prin e-mail la confirmarea comenzii iar chitanța sau factura de achiziție le puteți imprima din secțiunea Comenzile mele făcând clic pe detaliile ordinului și apoi facand clic pe Imprimare factură / chitanță . Veti avea nevoie de factura sau de chitanta fiscala daca veti apela la scutirea de TVA.

Imprimarea chitantei de achiziție sau a facturii!

Daca sunteti o firma si ati introdus codul Tva pe site-ul Amazon, atunci este posibil sa imprimati factura sau chitanta de achizitie de pe site-ul Amazon, direct din contul Dvs. Din aceeași secțiune, puteți imprima și rezumatul comenzii.

Pentru a imprima chitanța sau factura, urmați acești pași simpli:

  • Faceți clic pe Comenzile mele.
  • Găsiți comanda pentru care doriți să imprimați chitanța de achiziție, factura sau rezumatul comenzii. (Sfat: dacă nu vedeți comanda pe care o căutați, selectați o altă opțiune din Comenzile de vizualizare din partea dreaptă sus și faceți clic pe Vai).
  • Faceți clic pe linkul Factură din partea dreaptă sus în caseta de comandă pentru care doriți să imprimați factura, chitanța de cumpărare sau rezumatul comenzii.
  • Alegeți dintre următoarele acțiuni:
  1. Dacă doriți să imprimați factura sau chitanța de cumpărare, faceți clic pe linkul Imprimeaza.
  2. Daca doriti sa imprimați rezumatul comenzii, faceți clic pe linkul Rezumatul comenzii.

Nu puteți imprima o factură / chitanță pentru următoarele comenzi:

•Comenzile vândute de Amazon nu au fost încă expediate.
• Comenzi făcute înainte de înregistrarea TVA. Pentru perosane fizice este diposnibila optounea : Cere Factura!
• Anumite comenzi facute pe Marketplace Amazon in cazul in care vanzatorul nu a aderit la programul de servicii de calcul taxe ale Amazon-ului. In acest caz factura trebuie ceruta vanzatorului respectiv.
• Dacă doriți să primiți chitanța de cumpărare sau factura pentru o comandă facuta cu tichete cadou, contactezi Amazon si acesta ti le va trimite prin e-mail sau prin posta.

Summary
TVA si Amazon
Article Name
TVA si Amazon
Description
Cum sa ceri si daca trebuie sa ceri factura la Amazon
Author
Publisher Name
bobyland.ro

Lasă un comentariu