Ghid de utilizare Amazon!

Un ghid de utilizare Amazon care sa te ajute daca nu ai mai fost pe un site Amazon, sau daca nu stii de unde sa incepi si ai vrea sa comanzi un produs ce ti-l doresti si pe care-l gasesti doar acolo.

Amazon, un magazin american deschis si in Romania!
Amazon com

Acest ghid Amazon este conceput pentru a te purta pas cu pas in toate fazele necesare ca sa poti sa cumperi pe toate site-urile Amazon din lumea intreaga. Sa primesti pachetul la usa ta din Romania fara batai de cap si fara sa mai platesti comisioane inutile la firme care profita de lipsa ta de informatie! Si daca se poate, vrea sa te ajute sa economiseti bani atunci cand acest lucru este posibil explicandu-ti unde si cum sa gaseti oferte si reduceri incredibile!

Sfat:

Inainte de a finaliza o comanda pe un site Amazon, mergi si pe alte site-uri Amazon si cauta sa vezi pretul la acelasi produs.  Preturile difera de la o platforma Amazon la alta!

ghid de utilizare amazon
Un ghid complect de utilizare a site-ului Amazon

Cum te inscrii la Amazon si cum cumperi mai exact pe Amazon?

In primul rand, inainte de a trece la explicatiile tehnice, cateva lucruri importante de stiut:

1. Anumite produse nu pot fi expediate in Romania. Sunt produse vandute de obicei de catre alti commercianti si nu de Amazon Retail (Aici am explicat care este diferenta). Cele vandute in Retail Amazon se califica aproape toate (foarte mici exceptii), pentru a fi expediate in Romania, deoarece vanzarea si gestiunea logisticii este facuta de catre Amazon direct. In general produsele care nu pot fi livrate in Romania sunt produse vandute de terti in Marketplace si sunt foarte mari sau grele.

2. Nu poti cumpara de pe Amazon fara o carte de credit sau de debit.

Eu ti-as recomanda sa-ti faci o carte de credit preplatita (aici un exemplu). Acest tip de card este ideal pentru platile online deoarce nu poti cheltui mai mult decat ai incarcat in prealabil pe el. Il incarci cu suma de care ai nevoie si efectuezi plata. Dupa ce ai platit, disponibilitatea de bani pe acel card ramane zero. Contul Paypal nu functioneaza pe Amazon din pacate, doar card-urile preplatite PayPal.

3. Nu te inscrie la Amazon Prime. Acesta este un abonament pentru livrarea produselor doar in tara unde are sediul filiala respectiva a Amazon-ului. Vei vedea o invitatie sa te inscrii la Prime de fiecare data vrei sa faci o comanda. Nu o face. Amazon nu are de unde sa stie ca tu vrei livrarea produselor comandate in alta tara. Odata ce ai platit Prime, nu iti mai recuperezi bani. In Italia costa 20 de euro pe an de exemplu, dar pentru tine in Romania acesta este inutil. Doar daca nu ai pe cineva acolo care sa primeasca produsul pentru tine si dupa sa ti-l trimeata tie in Romania. Si doar in cazul in care intentionezi sa cumperi regular de pe Amazon. Altfel nu are rost.

Pretul final pe care il afiseaza Amazon-ul cand esti gata sa finalizezi comanda, cuprinde tot. Transportul si taxele. Daca esti firma TVA-ul poti sa-l recuperezi – sau sa cumperi deja fara TVA, depinde daca esti inscris la VIES. Am explicat aici cum.

Primi pasi pe site-ul Amazon!

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti creezi un cont pe Amazon. Trebuie sa asociezi o adresa fizica la el. In momentul in care comanzi pe Amazon , acesta te va intreba daca adresa este corecta. Contul creat pe un site Amazon, de exemplu pe Amazon.it este valabil si pe celelante platforme Amazon, doar ca va trebui sa le accesezi separat pe ficare.

Poti sa creezi mai mult decat o adresa daca vrei. De exemplu, una la ruda ta din acea tara cara sa primeasca pachetul pentru tine. Cand comanzi vei putea alege la ce adresa sa fie livrate produsele.

Al doilea lucru important este sa asociezi o modalitate de plata la contul tau. Aici va trebui sa introduci datele de pe card.

Foarte imporatant: daca folosesti un card care nu este al tau, fii atent sa introduci la numele destinatarului pachetului numele celui care este titular al cardului. Nu poti sa platesti cu un card care nu este al tau si sa dai o adresa pe numele tau. Poti avea probleme daca numele de pe card si numele la care vor fi livrate produsele sunt diferite. Amazon este foarte fiscal si nu vrea complicatii de acest gen.

Acum ai cont pe Amazon, ce faci in continuare?

Dupa ce ti-ai facut cont si ai introdus adresa, esti gata sa navighezi pe Amazon. Poti sa tii sub observatie pagina de oferte de exemplu. Aici sunt produse in toate categoriale care sunt puse la oferte pentru 24 de ore. Sau daca iti doresti ceva anume, poti sa urmaresti acel produs zi de zi pana cand ajunge la oferte si esti gata sa-l cumpri.

Poti sa creezi liste cu produsele pe care ti le doresti. Pe pagina produsului respectiv faci clik pe adauga la o lista (creezi liste din contul tau).  Poti ramane cu gura cascata la ce preturi se pot gasi cateodata, ceea ce-ti doresti. Incompatibile cu orice stii tu in Roamania!

Poti de asemenea sa mergi sa cauti ceea ce-ti doresti pe toate platformele Amazon. Din Italia, Germania, Anglia, Franta, Spania sau America si sa faci o comparatie de preturi pentru acel produs care te intereseaza. Intr-o parte poate sa coste mai putin decat in cealanta. Trebuie doar sa fii “pe faza”. Poti sa pui sub observatie produsul respectiv si sa fii avizat print-un email cand acesta ajunge la un pret pe care l-ai setat tu de exemplu!

Pentru fiecare pas pe care trebuie sa-l  faci ca sa comanzi pe Amazon, ai aici o lista complecta.

Garantia Legala Amazon:

Este garantia pe care un operator economic dintr-o tara UE este obligat prin lege sa o asigure pentru clientii sai.

Este garantia de baza pe care o vei gasi la orice magazin din tara respectiva. De obicei, acest tip de garantie a fost uniformizat si concide in toate tarile din UE.

La acest tip de garantie se adauga o garantie complemntara oferita de Amazon:

Garantia de la A la Z.

Acesta garantie este specifica Amazon-ului si vine in aditie la garantia legala. Este o garantie gandita si implementata ca sa creeze un mediu de siguranta pentru toti clientii Amazon-ului.

TVA-ul in Romania si Amazon.

La cumparaturile pe care un roman le face pe Amazon, depinde daca pe un site Amazon di UE sau pe cel din America, se aplica TVA.

In plus, pe Amazon. com (America), se mai adauga si taxele vamale. Aceste taxe nu exista in UE.

Daca un roman poate cumpara fara TVA, daca poate sa recupereze TVA-ul sau daca trebuie sa plateasca TVA, depinde de ce fel de persoana acesta este. Fizica sau juridica.

Metode de plata pe Amazon.

Amazon vinde numai dupa efectuarea platii pe site-urile sale. Deci plata se va face obligatoriul cu un card. De debit sau de credit.

Livarari Amazon in Romania.

Amazon livreaza fara probleme in Romania. Totusi, anumite produse nu pot fi livrate.

Amazon va spune deja daca un produs este sau nu este posibil sa fie livrat in Romania.

Oferte Fulger Amazon.

Pe site-urile Amazon sunt tot timpul disponibile diferite oferte. Se pot gasi produse la preturi imposibil d egasit altundeva. Chair si produse abia iesite, la moda.

De ajuns sa le uramaresti si sa faci o comparatie intre preturi, chiar pe site-urile Amazon sau cu site-urile romanesti de ecomert.

Traduceri instanatanee din orice limba!

Pentru a ne descurca si a intelege ce este scris pe un site Amazon, Google Translate ne vine in ajutor cu o extensie ce face traducerea instanatanee a unei pagine in orice limba.

Cum urmaresti reducerile pe Amazon?

Exista un mod extrem de practic si de eficient pentru a urmari pretul la un produs pe orice site Amazon. O aplicatie ne avertizeaza cand pretul a scazut la o valoare pe care am setat-o noi in prealabil. Putem astfel sa asteptam linistiti pana cand acel produs va intra la oferte sau pana cand pretul lui va fi mai ieftin in mod natural.

 

Lasă un comentariu